Μάθημα κηπουρικής- μαγειρικής στο σπίτι!

Το νηπιαγωγείο μας προσφέρει εβδομαδιαία μαθήματα κηπουρικής- μαγειρικής. Και αφού οι περιστάσεις απαιτούν να μείνουμε στο σπίτι, η Ρεβέκκα σας στέλνει πολλή αγάπη και νέες ιδέες για να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας!

Σας χαιρετώ! 

Σας αρέσουν τα αβοκάντο; Πολλοί αφού έφαγαν ένα αβοκάντο θα σκέφτηκαν τι μπορούν να κάνουν τον σπόρο. Να μια πετυχημένη ιδέα!

Καλή επιτυχία! Περιμένω φωτογραφίες ναι;😙 

Βήμα 1: 
Αρχικά, βγάζουμε το κουκούτσι από το αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το πληγώσουμε), και έπειτα το καθαρίζουμε καλά. Δεν βγάζουμε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.



Βήμα 2:
Η μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. Παίρνουμε  3 ή  4 οδοντογλυφίδες και τρυπάμε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό και γι αυτό πρέπει να τις μπήξουμε βαθειά μέσα στο κουκούτσι με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλουμε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται μέσα στο νερό.









Βήμα 3:
Τοποθετούμε το κουκούτσι ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό μπροστά σε ένα ήσυχο παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει ένα διάφανο ποτήρι για να μπορούμε εύκολα να δούμε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε το νερό. 



Να θυμάστε να αλλάζετε το νερό κάθε πέντε μέρες με μια εβδομάδα περίπου. Πρέπει να αλλάζει το νερό για να αποφεύγεται μούχλα, βακτήρια και μύκητες! Χρειάζεται τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να βλαστήσει, γι' αυτό χρειάζεται υπομονή!

Αυτή είναι η διαδικασία που θα παρακολουθήσουμε:
Η κορυφή του κουκουτσιού θα στεγνώσει, θα δημιουργηθεί μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.




Δεν αφήνουμε το κουκούτσι να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – Προσθέτουμε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του. Το μεταφυτεύουμε σε χώμα όταν το δεντράκι έχει ύψος πάνω από 20 εκατοστά. Σε περίπου 6 - 7 μήνες από τη στιγμή που θα βλαστήσει.



Τέλος, διαλέγουμε γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, σε πλούσιο σε συστατικά χώμα, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Το τοποθετούμε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο.




Για περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορούμε να φροντίζουμε το δεντράκι μας, εδώ: https://www.alekati.gr/fyteyo_avocado

Με αγάπη, 

Ρεβέκκα

Nηπιαγωγείο The Hills
Αγλαντζία - Λευκωσία
http://www.thehills.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου